Steef Meewisse


‘Er is maar één manier: gewoon doen!

V.l.n.r. Steef Meewisse, Ad van Adrichem en Teun Hendriks

‘We hebben nog veel te weinig kennis van het telen van sopropo in Nederlandse kassen. Er is maar één manier: gewoon doen’, zegt Steef Meewisse van Fresh Farma uit Pijnacker. Dat is precies wat hij doet. ‘Ik geloof in sopropo.’

Steef is samen met twee vennoten begonnen met de teelt van dit tropische gewas, dat met name in Azië en Suriname heel geliefd is. ‘Ik teel al jarenlang zomerbloemen en mijn medevennoten tomaten en paprika’s.’

Grootste uitdaging

‘Uiteindelijk willen we natuurlijk dat we met de teelt van sopropo een rendabel bedrijf kunnen opbouwen en daarom doen we mee aan het project van Green Health Solutions. De grootste uitdaging is om meer Europeanen sopropo te laten eten. We verwachten dat er eerst iets in de selectie moet gebeuren, zodat sopropo minder bitter wordt.’


‘De grootste uitdaging? Europeanen sopropo laten eten’
- Steef

Makkelijke recepten

‘Het mooie van Green Health Solutions is dat ze verder kijken en nu al bezig zijn met het ontwikkelen van recepten om sopropo relatief snel en makkelijk te kunnen bereiden.’ Dat is belangrijk, volgens de teler, omdat de moderne consument vaak kiest voor snel en makkelijk. Dus zijn er ideeën om deze groente in een sapje of soepje te verwerken, bijvoorbeeld.

Van sopropo wordt beweerd dat het geneeskundige kracht heeft en helpt om bijvoorbeeld diabetes te voorkomen. Of dit echt zo is, onderzoekt Wageningen Universiteit & Research (WUR). Een belangrijke studie, omdat wereldwijd het aantal mensen met diabetes type 2 snel oploopt. De resultaten zijn later dit jaar bekend.

Naam

Steef Meewisse

Functie

Teler van bittergourd en zomerbloemen

Over Steef

Steef Meewisse is medevennoot van Fresh Farma in Pijnacker. Hij teelt zomerbloemen en zijn andere vennoten richten zich op tomaten en paprika’s. Als het aan hen ligt, komt daar een renderende tak bij: bittergourd. Fresh Farma is partner van Green Health Solutions en onderzoekt momenteel hoe dit tropische gewas het beste kan worden geteeld.

Specialisatie

‘Ik vind het een uitdaging om deze groente te telen. We hadden ook ons areaal kunnen vergroten, maar samen met mijn vennoten kies ik er bewust voor om me te specialiseren.’ Dat is in het begin vooral testen met verschillende rassen en teeltmethodes, om uiteindelijk de op grote schaal dit tropische gewas in Nederlandse kassen te kunnen telen. ‘Sopropo telen is heel wat anders dan zomerbloemen, tomaten en paprika’s, maar we zien dat er markt voor is en we gaan ervoor!’

Deel dit artikel