Samantha Hughes


‘Hoe gezond is sopropo?

Het HAN BioCentre, een Expertisecentrum, is gevestigd op de Nijmeegse campus als onderdeel van de Technische Faculteit. Het HAN BioCentre voert samen met en namens bedrijven toegepast onderzoek uit onder het centrale thema Biodiscovery binnen de Biobased economy. Momenteel ondersteunt het HAN BioCentre vijf onderzoeksthema's: de productie van microbiële olie, antimicrobiële componenten, heterologe eiwitproductie, bioraffinage en het testen van deze op de rondworm; Caenorhabditis elegans.

Rondworm

Caenorhabditis elegans is een 1mm lange rondworm die meestal wordt gevonden in de bodem. Sinds 1974 wordt deze rondworm gebruikt in wetenschappelijk onderzoek vanwege zijn kleine omvang en het feit dat de worm heel veel op een mens lijkt! Veel van de genen en processen zijn hetzelfde tussen C. elegans, mensen en wormen hebben zelfs dezelfde weefsels (neuronen, darm, huid). De andere voordelen voor het gebruik van deze microscopische wormen is dat ze genetisch identiek zijn, elke worm produceert 250 levensvatbare baby's en de levenscyclus is zeer kort. Dit alles biedt een uitstekend platform om de effecten van een medicijn, inhoudstof of voedsel te onderzoeken. Vanwege de ethische bezwaren rond dierproeven worden meercellige organismen steeds populairder als alternatieve testsoorten.

Naam

Samantha Hughes

Functie

Principal Research Scientist

Over Samantha

Dr Samantha Hughes is a biochemist and started her career at Cardiff University. After post-doctoral research at the University of Oxford, where Samantha used the microscopic nematode Caenorhabditis elegans to explore the mechanisms that drive cancer, she moved to the HAN University of Applied Sciences in 2016. Here, Samantha uses the nematodes as a model for human health, with a focus on obesity and neurodegeneration.

Wormen om sopropo te onderzoeken

In het EFRO Kansen voor West II Green Health Solutions project gebruiken we C. elegans om de sopropo te screenen op gezondheidsvoordelen, met name met betrekking tot obesitas en diabetes type 2. We gebruiken de vruchten, bladeren of gezuiverde extracten. Wanneer we de vruchten gebruiken, verwijderen we de zaden (ze zijn giftig) en de schil (want deze is hard en niet erg lekker) en snijden dan vervolgens het vruchtvlees in stukken. Vervolgens "koken" we dit alsof we de sopropo thuis aan het bereiden zijn om op te eten. Dan voegen we dit direct toe aan de platen waarop we de wormen plaatsen. Of we maken thee van de bladeren van de planten en deze vloeistof wordt toegevoegd aan de platen waar de wormen van eten en op leven.

Thee van sopropo bladeren

We hebben voorlopige data verzameld om te kunnen onderbouwen dat de thee van de bladeren van sommige variëteiten van de sopropo een mogelijk effect hebben op diabetes type 2 van de wormen. Dit zal mogelijk worden bevestigd door het onderzoek welke op varkens en mensen door Wageningen Universiteit & Research wordt uitgevoerd. Op dit moment worden de resultaten nog verzameld van dit onderzoek geanalyseerd die "blind" zijn uitgevoerd. We hopen dat onze data analyse van het onderzoek bij wormen wordt bevestigd middels het onderzoek op basis van varkens en de gecontroleerde humane studie.

De wormen worden vooral gebruikt om de anti-obesitas effecten van verschillende soorten sopropo die zijn geteeld bij de Aeres Hogeschool in Dronten en Freshfarma te onderzoeken.

Hoe gezond is sopropo?

In de komende weken zullen we de gegevens uit de celcultuur (onderzoek bij Hogeschool Utrecht naar effecten van sopropo extracten op de interactie tussen vet en immuun cellen) en wormexperimenten verzamelen en gezamenlijk analyseren en vergelijken met de gegevens van de varkens en de humane studies. Dan zullen we zien of dezelfde sopropo een positief gezondheidseffect geeft bij alle testonderdelen of dat er op basis van het werk met wormen materialen zijn aan te wijzen die nog effectiever waren in de gezondheidseffecten dan de producten die nu in varkens en mensen getest zijn. Daarnaast gaan we proberen te identificeren wat het exacte component is in de sopropo die een gezondheidsvoordeel geeft.

Deel dit artikel