We zien volop kansen

Heb je ooit gehoord van sopropo, oftewel bittergourd, bittermeloen of karela? Dit digitale magazine staat boordevol informatie over de bijzondere groente.

Green Health Solutions is een samenwerkingsproject onder de penvoering van Horizon, de regionale ontwikkelingsmaatschappij van Flevoland. ‘Partners bundelen hun krachten om de marktpotenties van groenten met gezondheidsbevorderende eigenschappen, zoals de sopropo, te benutten’, zegt Karin Senf, senior projectleider van Horizon.

Deel deze video


‘De sopropo zorgt ervoor
dat je hongergevoel verdwijnt.’
- Karin

Sopropo

Sopropo is een bittere groente en wordt met name in Zuidoost-Azië verbouwd, waar de consumenten vanuit traditie weten dat de groente een gezondheidsbevorderende werking heeft. ‘De sopropo werkt bloedsuikerverlagend en zorgt ervoor dat je hongergevoel verdwijnt. Ons onderzoek moet uitwijzen of de werkzame stoffen inderdaad een medicinale werking hebben’, legt ze uit.

Kansrijke groente

Drie verschillende studies wezen uit dat sopropo een kansrijke groente is. En dit is niet alleen vanwege de (nog te bewijzen) medicinale werking.


  • Door testinstrumenten te ontwikkelen om de medicinale werking te onderzoeken, kunnen in de toekomst ook andere groenten worden onderzocht.


  • Sopropo is bij veel Surinamers en mensen afkomstig uit Zuidoost-Azië bekend. Door vraag te creëren op de Europese markt, kan de tuinbouw hiervan profiteren.


  • Ook bedrijven die zich bezighouden met voeding, kunnen hun producten verder ontwikkelen.

Onderzoek

De werking van sopropo wordt op dit moment onderzocht door onafhankelijke onderzoekers en partners, waaronder Wageningen Universiteit & Research, Hogeschool Arnhem Nijmegen, Hogeschool van Utrecht en de Universiteit van Leiden en Aeres Hogeschool in Dronten. ‘De effecten worden onderzocht op vetcellen, wormpjes, varkens en uiteindelijk ook bij mensen. De resultaten van het onderzoek worden gepresenteerd tijdens de Floriade in 2022 in Almere.’

Ons netwerk breidt uit

‘Binnen het project van Green Health Solutions werken verschillende partijen samen. Zaadveredelaar East-West Seed, waarvan de eigenaar in het voorjaar van 2018 de prestigieuze World Food Prize won, is een van hen. Ondernemer Ron van Zwet uit Almere heeft zijn eerste kilo’s sopropo geoogst en Fresh Farma in Delfgauw zette de teelt op voor al het onderzoek binnen het onderzoekstraject. Ons netwerk breidt zich dagelijks uit met bedrijven die interesse hebben in de groenten en nieuwsgierig zijn hoe zij met hun business kunnen inspelen op de ontwikkelingen’, besluit Karin Senf enthousiast.

Karin Senf
Senior projectleider Horizon

Deel dit artikel