Teler Ron van Zwet

Ik geloof in
deze groenten

‘Een paar jaar geleden had ik nog nooit van sopropo gehoord en nu heb ik er een hele kas mee vol staan’, zegt Ron van Zwet. In het voorjaar en zomer van 2019 oogstte hij 20.000 kilo sopropo. Ondanks dat het vooral Surinamers zijn die verzot op de groente zijn, ziet de ondernemer kansen voor de Europese markt.

Hij loopt door een warme kas. Lange rijen sopropoplanten, voorzien van grote groene bladeren, felgele bloemetjes en lichtgroene komkommerachtige vruchten, klimmen via een net omhoog. ‘Deze sopropo kan geplukt worden’, zegt hij, terwijl hij een vrucht vastpakt en op zijn hand legt. ‘Hij is mooi groen van kleur en zo’n 15 centimeter groot.’

Naam

Ron van Zwet

Functie

Teler

Over Ron

Ron van Zwet is de bedenker van het concept ‘volkstuinen onder glas’. De rozenkweker verhuurt moestuinen in een Almeerse kas waar het hele jaar door groenten kunnen worden gekweekt.


‘Het resultaat? Een kas van 5.000 vierkante meter vol sopropoplanten’
- Ron

Experimenteren

Hij lacht. ‘Ik geloof in deze groente. Al is het geen gemakkelijk traject’, vertelt Ron. ‘Ik ben al vele jaren rozenkweker, maar het telen van sopropo is wel andere koek. Door veel te vragen, te lezen en zelf te experimenteren zijn we ver gekomen. Het resultaat? Een klas van 5.000 vierkante meter vol sopropoplanten.’


‘De oogst gaat voorspoedig, al blijven we kritisch. We doen er alles aan om de sopropo in de toekomst nog groter te krijgen. Want volgens de echte kenners zijn die we nu hebben geoogst nog wat aan de kleine kant.’

Soprowattes?

Wanneer blijkt dat de groente een medicinale werking hebben, is Ron er volledig op ingericht om de groeiende vraag aan te kunnen. ‘Dit is leuk, maar ook spannend. De teelt van sopropo’s is namelijk kostbaar. Op dit moment is de groente maar bij een heel klein publiek bekend.’

Green Health Solutions ondersteunt de ondernemer dan ook bij de promotie van de groente. Op festivals laten ze bezoekers verschillende bereidingen van de sopropo proeven en de groente is te bestellen via de groentenapotheek. ‘En uiteraard is de sopropo, evenals andere verse en biologische groenten, verkrijgbaar in de winkel van Onze Volkstuinen in Almere’, besluit hij enthousiast.

Zo teelt Ron sopropo

De sopropoteelt begint met het planten van een zaadje. Warmte, vocht en geduld zijn de beste ingrediënten om het zaadje te laten ontkiemen. Zodra de plant 10 tot 15 centimeter groot is, wordt hij in de kas geplant.

In de kas van Ron van Zwet is het ongeveer 25 graden. De planten worden regelmatig voorzien van een druppel water. Sopropo lijken een beetje op druivenplanten, ze klimmen graag en verspreiden zich snel.

De eerste bloemetjes komen uit. Bijen en hommels zorgen ervoor dat er bevruchting plaatsvindt. Soms wordt de bevruchting ook wel met een kwastje gedaan. Een arbeidsintensief werkje!

De planten groeien (omhoog) tegen netten aan. Dit is handig, want zo kun je de groenten gemakkelijk plukken.

De groei van de vruchten duurt ongeveer 23 dagen. Aan het eind van de groeiperiode zijn de sopropo’s tussen de 10 en 20 centimeter groot.

Ron oogst de groenten twee keer per week. De sopropo’s worden aan restaurants en direct aan de consument verkocht!

Deel dit artikel