Simon Jan de Hoop

Het is vooral een
kwestie van kennis

Dat sopropo een interessant gewas is om te veredelen, zag zaadveredelaar Simon Groot van East-West Seed al in 1982 tijdens een rondreis door Azië. Hij wist lokale boeren te overtuigen van de noodzaak om goed zaaizaad te kopen. ‘Het ontwikkelen van goed zaaizaad is vooral een kwestie van kennis’, zegt zijn collega Simon de Hoop.

Simon de Hoop is directeur van East-West Seed en woont en werkt in Thailand. Hij is expert zaadveredeling van tropische gewassen zoals sopropo. Dat is familie van de komkommer, watermeloen en meloen. Van huis uit een Aziatisch gewas dat door Javaanse immigranten is geïntroduceerd in Suriname.


‘Waar de boer voor komkommer een zaadje in de grond stopt, onkruid wiedt en wat water geeft, heeft hij aan de sopropo meer werk.’
- Simon

Hybride ras

Het bedrijf East-West Seed ontwikkelde als een van de eersten hybride groenterassen in Zuidoost-Azië. ‘De sopropo heeft eveneens hybride zaadjes. Hybriden komen voort uit een veredelingsproces dat uit twee fasen bestaat. Eerst worden ouderlijnen met gewenste eigenschappen geselecteerd, die worden vervolgens gekruist om een hoog opbrengend hybride ras te ontwikkelen.

Elk land heeft zijn eigen type ras en voor Green Health Solutions is het ras uit Vietnam het beste. Dat is goed bestand tegen het Nederlandse klimaat. ‘Als je er serieus werk van maakt, kun je het zaad nog beter en productiever maken voor de Nederlandse markt door het in een Nederlandse kas te veredelen.’

Medicinale werking

Simon de Hoop vindt het initiatief van Green Health Solutions interessant. Sopropo is in ons land namelijk nog best wel onbekend. De medicinale werking van deze bittere komkommer is volgens hem al heel lang bekend. ‘Het is echter geen gewas dat makkelijk in de smaak valt in Europa en dat komt door de bitterheid. Dat kun je overigens wel verminderen door veredeling’, besluit hij.

Naam

Simon Jan de Hoop

Functie

Vice-president en hoofd R&D

Over Simon

Simon de Hoop ging na zijn afstuderen (opleiding plantveredeling aan de Wageningen Universiteit) eind 1984 aan de slag voor East-West Seed. Om het vak beter te leren kennen, maar ook voor het avontuur. ‘Ik was jong en idealistisch’, lacht hij. De Hoop zou een jaar of 5 blijven, het werden er 35. Hij behoort inmiddels tot de directie en is verantwoordelijk voor de research & development. (R&D)


‘Toch ben ik nog steeds het allerliefste in het veld, om samen met veredelaars door de proeven te lopen en tuinders te bezoeken.’
- Simon

World Food Prize

Zaadveredelaar Simon Groot (84) van East-West Seed, is als eerste Nederlander onderscheiden met de belangrijkste prijs voor landbouw en voeding: The World Food Prize. Hij maakte goed zaaigoed toegankelijk voor miljoenen kleine boeren in Zuidoost-Azië, waardoor ze een goed bestaan konden opbouwen. Simon Groot is een zesde generatie zaadveredelaars. Het familiebedrijf werd uiteindelijk verkocht en in 1982 richtte hij East-West Seed op in de Filipijnen en Thailand, met hulp van lokale partners die het land goede kenden.

Deel dit artikel