Henk Pals

Groente met een
gebruiksaanwijzing

‘En daar stond ik dan, met een doos van 5 kilo sopropo in mijn handen’, lacht Henk Pals uit Emmeloord. ‘Ik las op LinkedIn over Green Health Solutions van Horizon en de productie van biologische sopropo voor de Nederlandse markt… en plaatste een bestelling. ‘Toen wist ik nog niet dat 5 kilo sopropo héél veel is!’

Vol vitaminen

‘Mijn vrouw en ik zijn bewust bezig met voeding. We eten minder vlees en variëren graag in biologisch geteelde groenten. Ik vind het bovendien interessant om erover te lezen. Zo bevat broccoli, een groente die bijna iedereen wel kent, heel veel vitaminen en antioxidanten. Als je sopropo googelt stuit je al gauw op verhalen dat ze bommetje vol vitaminen zitten en bloedzuiverend werken.’


‘Enig nadeel… In Emmeloord zijn ze niet te krijgen en zelfs op de Albert Cuyp markt in Amsterdam moet je heel goed zoeken. Toen ik mijn eerste gerecht maakte met sopropo kwam ik erachter dat het een groente is met gebruiksaanwijzing. Omdat hij zo bitter is, heb je maar hele kleine hoeveelheden nodig voor een maaltijd. Vergelijk het maar met een knoflook. Je eet geen hele knoflook, maar een teentje knoflook in je gerecht is heerlijk.’

Aparte twist

‘Zo werkt het ook bij sopropo. Als ik een roerbakgerecht maak, bak ik maar een paar stukjes mee. Het geeft je gerecht een aparte twist. Ook drinken we regelmatig een klein glaasje smoothy met fruit en sopropo. De eerste twee weken aten we de sopropo’s vers. Nu liggen ze in de vriezer en regelmatig pak ik er eentje uit.’

‘Of het een aanrader is? Jazeker! Het is een groente met een uitdagende en niet voor de hand liggende smaak en ik ondersteun graag initiatieven die het belang van gezonde voeding onder de aandacht brengen’, besluit hij.


De sopropo is sowieso gezond, maar als de gezondheidsclaims aangetoond kunnen worden is het een nog grotere aanwinst.’
- Henk

Experimenteren met nieuwe groenten

Henk Pals: ‘Steeds vaker kiezen mensen voor voeding die een positieve invloed op de gezondheid heeft. Het heeft met bewustwording te maken. Ik ben geboren en getogen in een agrarische omgeving. Ik zie al van jongs af aan hoe voedsel groeit. Door de intensieve teelt krijgen we te maken met problemen. Dit is een van de redenen dat ik biologische producten koop. Ik vind het leuk en interessant om te experimenten met nieuwe groenten.’

Deel dit artikel